MagadUram!

A válás előjelei

John M. Gottman amerikai pszichológus kutatásai alapján elmondható, hogy előre lehet tudni, hogy mely házasságok fognak váláshoz vezetni.

Ehhez nem kell jóstehetség, csak jó megfigyelési készség.

A párkapcsolatok hétköznapi működésmódja mutatja meg, hogy kik azok, akik nagy valószínűséggel külön utat választanak,

ha a problémákat idejében nem veszik észre, és ezeket nem orvosolják.

De miből is lehet észrevenni, hogy már akkora a baj?

Hiszen minden kapcsolatban vannak hullámvölgyek, sőt a gyakori veszekedés sem ritka a többéves együttélés után.

 

 

 

A válás előjelei

Mégis mi mutatja meg, hogy a rossz viszony végzetes is lehet? Nagyon káros, sőt veszélyes a durva kritika, a megvető hangnem, a szemrehányó védekezés és a falat húzó elzárkózás. E négy jelenség minden válás előtt álló pár kommunikációjára jellemző. Nézzük sorban:

 • Kritika, szemrehányás

  A másik becsmérlése, leértékelése, tetteinek negatív megítélése, véleményezése mind-mind ide tartoznak. A nehezebb időszakokban hajlamosak vagyunk inkább a negatívumokat észrevenni a másikban, könnyebben minősítjük a másikat valós vagy vélt hibáiért. Ez rendszerint kölcsönössé válik: kritikára kritikával válaszolunk. Egy idő után nehéz megállítani az adok–kapok folyamatát. Ebben az elmérgesedett viszonyban a másik pozitív oldalát észre sem lehet venni, nemhogy dicséretet megfogalmazni.

 • Megvetés

  Itt már nem csak a másik fél egyes tulajdonságainak a lebecsmérlése zajlik, hanem a személy egészének az elutasítása. Egy jól működő kapcsolat fontos ismérvének, az egymást övező tiszteletnek a teljes hiánya jellemzi a pár tagjait. Ráadásul ezt nem is rejtik véka alá, egymás gúnyolásáig, megalázáig is elfajulhat a kommunikáció.

 • Védekezés

  A kritizálás folyamatának természetes velejárója a védekezés. A másik szurkálódásainak elkerülése végett mentegetőzni, szabadkozni próbálunk, védve a saját bástyáinkat. A felelősség alól való kibújás időlegesen erősítheti az egyént, de a kapcsolatra rombolóan hat. A bizalom egyre alacsonyabb fokon működik.

 • Elzárkózás

  A bizalom hiánya végül teljes elzárkózáshoz vezet. Falakat húzunk fel, hogy könnyebb legyen a védekezés, hogy ne tudjon bántani a másik. Viszont ez az intimitás lehetőségét is meggátolja. Egyre távolabb kerülve egymástól nem csak a negatív viszonyulás zárható el, hanem a pozitív kapcsolat is megszűnik. A harag közönnyé válik, ami a végső stádiuma a kapcsolatnak, az egymás mellett elélés végső soron a váláshoz vezet.

 

 

 

 

 

Hogyan lehet az ördögi körből kitörni?

 • Váltsunk nézőpontot! Empatikus készségeinket alkalmazva próbáljunk belehelyezkedni a másik szemszögébe.
 • Tanuljunk meg engedni! Mérjük fel mennyit ér a saját igazunk védelme a kapcsolat épségével szemben.
 • Tekintsünk előre a távoli jövőbe! Hosszú távú céljaink alapján ítéljük meg a hétköznapok nézeteltéréseit.
 • Vegyük észre a másik pozitív oldalát! A jó tulajdonságokat hajlamosak vagyunk alapfeltételként kezelni, csak a negatívumok szúrják a szemünket. Fókuszáljunk a másik érdemeire és dicsérjük is meg érte őket. Cserébe hasonló viszonzást remélhetünk.
 • Forduljunk egymás felé! Szánjunk időt naponta egymásra. A meghitt beszélgetések stabilizálják a kapcsolatot. Könnyebb megelőzni a problémákat, mint orvosolni őket.
 • Törekedjünk a kompromisszumra! Nem kell egyik félnek sem vesztesnek éreznie magát, keressük meg azt a megoldást, amivel mindketten elégedettek tudunk lenni.
 • Ha már kialakultak tartós problémák, nézeteltérések óvakodjunk az általánosítástól. Kezeljük ezeket egyedi esetként, már ettől könnyebben megoldhatóvá válik.

Forrás: Lelkititkaink.hu

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!